Bratislava, 22. prosinca 2019.

Izbori za Predsjednika Republike Hrvatske - objava biračima

 

 

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Slovačkoj Republici objavljuje:

 

POZIV NA PRETHODNU/AKTIVNU REGISTRACIJU BIRAČA

ZA GLASOVANJE U INOZEMSTVU ZA IZBOR PREDSJEDNIKA REPUBLIKE HRVATSKE

 

Vlada Republike Hrvatske je 14. studenoga 2019. donijela Odluku o raspisivanju izbora za Predsjednika Republike Hrvatske. Za dan održavanja izbora određena je nedjelja 22. prosinca 2019. godine.

Hrvatski državljani, koji privremeno ili stalno borave u Slovačkoj Republici, moći će glasovati na biračkom mjestu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Bratislavi, na adresi Mišíkova 21, 811 06 Bratislava, u nedjelju 22. prosinca 2019. godine u vremenu od 7 do 19 sati.

Hrvatski državljani, koji žele glasovati u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Bratislavi, trebaju obaviti PRETHODNU ili AKTIVNU registraciju, ovisno o tome imaju li ili nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Rok za podnošenje zahtjeva istječe u srijedu 11. prosinca 2019.

Pozivamo Vas da prije podnošenja zahtjeva za prethodnu/aktivnu registraciju provjerite imate li prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj ili u inozemstvu uvidom u registar birača na internetskim stranicama Ministarstva uprave: https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/

1.Hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a žele glasovati u Slovačkoj Republici, trebaju Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Bratislavi podnijeti ZAHTJEV ZA PRETHODNU REGISTRACIJU birača.

2. Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i koji ne posjeduju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske, a žele glasovati u Slovačkoj Republici, trebaju Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Bratislavi podnijeti ZAHTJEV ZA AKTIVNU REGISTRACIJU birača, kako bi mogli glasovati u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj. (U RH se zahtjev podnosi nadležnom uredu ako će se birač na dan održavanja izbora nalaziti u Republici Hrvatskoj. Na mrežnim stranicama Ministarstva uprave https://uprava.gov.hr dostupni su svi obrasci zahtjeva te podaci o adresama nadležnih ureda).

Hrvatski državljani bez prebivališta u Republici Hrvatskoj koji posjeduju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske bit će po službenoj dužnosti aktivno registrirani i upisani u popis birača (prema adresi prebivališta u inozemstvu iz osobne iskaznice) za predstojeće izbore. Ukoliko na dan izbora žele glasovati izvan svog mjesta prebivališta odnosno pripadajućeg diplomatsko-konzularnog predstavništva, moraju do 11. prosinca 2019. podnijeti zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

3. e-Građani – Birači koji imaju vjerodajnice i pristup sustavu e-Građani mogu podnijeti zahtjev za privremeni upis, prethodnu i aktivnu registraciju te izmjene istih zahtjeva putem sustava e-Građani.

4. Izdavanje potvrda za glasovanje na dan održavanja izbora - Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a nisu aktivno registrirani, mogu na dan održavanja izbora ostvariti svoje pravo glasovanja potvrdom koju izdaje Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Slovačkoj Republici.

S obzirom na mogućnost održavanja drugog kruga glasovanja, pozivaju se birači da se prilikom podnošenja zahtjeva za prethodnu ili aktivnu registraciju za prvi krug glasovanja izjasne i za drugi krug glasovanja. Birači, u slučaju održavanja drugog kruga glasovanja, odmah po određivanju datuma drugog kruga glasovanja, a najkasnije do 10 dana prije dana održavanja drugog kruga glasovanja, mogu podnijeti novi zahtjev za prethodnu ili aktivnu registraciju te mogu izmijeniti ranije podneseni zahtjev ili odustati od njega.

Zahtjev za PRETHODNU ili AKTIVNU registraciju birača moguće je podnijeti Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Bratislavi na jedan od tri načina:

  • osobno ili poštom na adresi Veleposlanstva: Mišíkova 21, 811 06 Bratislava
  • na email: vrhbrat@mvep.hr
  • na broj faksa Veleposlanstva: 00 421 2 5443 5365

Prilikom slanja zahtjeva za PRETHODNU ili AKTIVNU registraciju birača, uz ispunjeni obrazac zahtjeva, obvezno je priložiti i presliku identifikacijske isprave - putovnice ili osobne iskaznice RH.

Za više informacija možete se obratiti Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Bratislavi na broj telefona: 00 421 2 5720 2090 ili na email: vrhbrat@mvep.hr

U prilogu ove obavijesti nalaze se sljedeći obrasci:

Prilažemo i Objavu biračima Ministarstva uprave Republike Hrvatske.

Također, više informacija o održavanju izbora za Predsjednika Republike Hrvatske moguće je pronaći na internetskim stranicama:

Državnog izbornog povjerenstva: www.izbori.hr

Ministarstva uprave: https://uprava.gov.hr/

 

 

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana