Bratislava, 10. lipnja 2019.

U Bratislavi proslavljen Dan državnosti Republike Hrvatske

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Slovačkoj Republici priredilo je 10. lipnja 2019. svečano primanje povodom Dana državnosti, čiji je domaćin bio veleposlanik Aleksandar Heina sa suprugom Zvjezdanom.

Hrvatski sabor je 25. lipnja 1991. donio povijesnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske, na temelju plebiscitarne volje građana iskazane na referendumu. Proslava Dana državnosti bila je prigoda da se izrazi zahvalnost i duboko poštovanje prema žrtvama Domovinskog rata i svima koji su pridonijeli uspostavi samostalne i neovisne Hrvatske.

Primanje na kojem je sudjelovalo oko dvjesto uzvanika iz političkog, kulturnog i javnog života Slovačke Republike, diplomatskih predstavnika i hrvatske zajednice, održano je u ugodnom ozračju, u Veleposlanstvu RH.

Gosti su uživali u specijalitetima hrvatske kuhinje, hrvatskim vinima i u hrvatskoj glazbi u izvedbi grupe Čunovski bećari čiji su članovi pripadnici hrvatske manjine u Slovačkoj. Također, gostima su bile na raspolaganju turističke brošure te vrećice s lavandom i licitarska srca koje su mogli ponijeti kao suvenir.