Bratislava, 26. svibnja 2017.

Predsjednica Grabar-Kitarović sudjelovala na sigurnosnoj konferenciji u Bratislavi

Predsjednica RH Kolinda Grabar - Kitarović s izaslanstvom sudjelovala je 26.-28.svibnja na etabliranoj srednjoeuropskoj sigurnosnoj konferenciji GLOBSEC 2017. u Bratislavi.
Tijekom konferencije na kojoj je bila panelist na temu „Zastarjeli savez ponovno dobiva povjerenje?“, hrvatska predsjednica je održala radne sastanke sa slovačkim predsjednikom Andrejem Kiskom i s američkim senatorom Ronom Johnsonom te dala intervju agenciji TASR.
PRH Grabar-Kitarović i PSR Kiska,  koji će u lipnju  službeno posjetiti Hrvatsku, razmijenili su dojmove o dan ranije završenom summitu NATO-a te razgovarali o bilateralnim odnosima i o mogućnostima suradnje zemalja srednje Europe u okviru Inicijative tri mora.
Sa senatorom Johnsonom, predsjednikom Odbora za domovinsku sigurnost, predsjednica je razgovarala o odnosima RH sa SAD-om, posebice o obrambenoj i sigurnosnoj suradnji, a razmijenjena su mišljenja i o NATO summitu te o stanju u jugoistočnoj Europi.
Na panelu o budućnosti NATO „Zastarjeli savez ponovno dobiva povjerenje?“, PRH Grabar-Kitarović je upozorila na negativne posljedice i založila se za nastavak euroatlantskih integracija, uključujući i potrebu snažnijeg angažmana SAD-a.