Bratislava, 02. travnja 2019.

Objava o registraciji birača za izbore za Europski parlament

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Slovačkoj Republici objavljuje:
POZIV NA PRETHODNU/AKTIVNU REGISTRACIJU BIRAČA ZA GLASOVANJE U INOZEMSTVU
ZA IZBOR ČLANOVA EUROPSKOG PARLAMENTA IZ REPUBLIKE HRVATSKE

 

Odlukom Predsjednice Republike Hrvatske raspisani su Izbori za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske koji će se održati u nedjelju 26. svibnja 2019. godine.

Hrvatski državljani, koji privremeno ili stalno borave u Slovačkoj Republici, moći će glasovati na biračkom mjestu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Bratislavi, na adresi Mišíkova 21, 811 06 Bratislava, u nedjelju 26. svibnja 2019. godine u vremenu od 07,00 do 19,00 sati.

Hrvatski državljani koji žele glasovati u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Bratislavi trebaju obaviti PRETHODNU ili AKTIVNU registraciju.

Zahtjeve za PRETHODNU ili AKTIVNU registraciju moguće je podnijeti Veleposlanstvu RH u Bratislavi do 15. svibnja 2019. godine.

Pozivamo Vas da prije podnošenja zahtjeva za prethodnu/aktivnu registraciju provjerite imate li prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj ili u inozemstvu uvidom u registar birača na internetskim stranicama Ministarstva uprave RH: https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/

Hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj trebaju Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Bratislavi dostaviti ZAHTJEV ZA PRETHODNU REGISTRACIJU birača s prebivalištem u Republici Hrvatskoj.

Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i koji ne posjeduju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske trebaju Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Bratislavi dostaviti ZAHTJEV ZA AKTIVNU REGISTRACIJU birača koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, ali posjeduju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske (ili će podnijeti zahtjev za njeno izdavanje zaključno s 15. svibnja 2019. godine), bit će po službenoj dužnosti aktivno registrirani i upisani u popis birača (prema adresi prebivališta u inozemstvu iz osobne iskaznice) za predstojeće izbore. Ukoliko na dan izbora žele glasovati izvan svog mjesta prebivališta, odnosno pripadajućeg diplomatsko-konzularnog predstavništva, moraju do 15. svibnja 2019. godine zatražiti promjenu mjesta aktivne registracije.

Zahtjev za PRETHODNU ili AKTIVNU registraciju birača moguće je podnijeti Veleposlanstvu RH u Bratislavi na jedan od tri načina:
osobno ili poštom na adresu Veleposlanstva: Mišíkova 21, 811 06 Bratislava
na e-mail: vrhbrat@mvep.hr
na broj faksa Veleposlanstva: +421 2 5443 5365
Prilikom slanja zahtjeva za PRETHODNU ili AKTIVNU registraciju birača, uz ispunjeni obrazac zahtjeva, obvezno je priložiti i presliku važeće putovnice ili osobne iskaznice RH.

Za više informacija možete se obratiti Veleposlanstvu RH u Bratislavi na brojeve telefona: +421 2 5720 2090, +421 2 5720 2091 ili putem e-maila: vrhbrat@mvep.hr

Više informacija o održavanju izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske moguće je pronaći i na internetskim stranicama:
·         Državnog izbornog povjerenstva: www.izbori.hr
·         Ministarstva uprave RH: https://uprava.gov.hr/

 

Obrasce potrebne za registraciju možete skinuti ovdje:

- za aktivnu registraciju osoba koje imaju prebivalište u inozemstvu

ZAHTJEV ZA AKTIVNU REGISTRACIJU 

ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA AKTIVNE REGISTRACIJE 

ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD AKTIVNE REGISTRACIJE 

 

 - za prethodnu registraciju osoba koje imaju prebivalište u RH

ZAHTJEV ZA PRETHODNU REGISTRACIJU 

ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA PRETHODNE REGISTRACIJE 

ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD PRETHODNE REGISTRACIJE