Bratislava – Stare Mesto, 25. ožujka 2018.

„Pisanica od srca“ u srcu Bratislave

U Bratislavi je u nedjelju, 25.ožujka 2018. na Hviezdoslavovom trgu ispred zgrade Slovačkog narodnog kazališta, svečano otkrivena Pisanica od srca.  Ta simbolična skulptura, velika uskrsna „Pisanica od srca“ koja ima status hrvatskog kulturnog dobra nematerijalne baštine, poklon je bratislavskoj četvrti Stare Mesto. Pisanica je zanimljivo oslikana u maniri hrvatske naive s motivima Bratislave. 

Na svečanom otvorenju kraćim govorima okupljenu brojnu publiku pozdravili su veleposlanik Aleksandar Heina, načelnik gradske četvrti Radoslav Števčik i župan Darko Koren u ime donatora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije. Veleposlanik Heina je istaknuo duboke povijesne veze, zajedničke tradicije te prijateljske i bliske odnose Republike Hrvatske i Slovačke koje ove godine obilježavaju 25.godina diplomatskih odnosa. Načelnik Števčik je izrazio zahvalnost na tom lijepom Uskrsnom poklonu koji simbolizira i proljeće, i u kojem će građani slovačkog glavnog grada i turisti moći uživati do 20.travnja. Župan Koren je naglasio da Pisanica predstavlja naivnu umjetnost poteklu upravo iz tog kraja Hrvatske, a koja uz Podravku i Vegetu predstavlja jedan od dva najjača brenda županije.

U kraćem kulturno-umjetničkom programu nekoliko lijepih hrvatskih pjesama izvela je grupa Čunovski bećari, čiji su članovi pripadnici hrvatske manjine u Slovačkoj, a publici su poklanjani mali suveniri HTZ-a – licitarska srca i vrećice lavande. 

Svečanom otkrivanju Pisanice prethodilo je potpisivanje Ugovora o darovanju i Zapisnika o primopredaji Pisanice, koje su u palači Zichy potpisali župan Koprivničko – križevačke županije Darko Koren i načelnik gradske četvrti Bratislava - Stare Mesto Radoslav Števčik.